Montarea pavajului klinker


Fundatia pavajului klinker
Pavajele klinker necesita o fundatie care se realizeaza cu materiale ce asigura un bun drenaj al apei pluviale. In acest scop, cel mai potrivit este sa se foloseasca sorturi 0-32 (balastru).
Pentru trafic pietonal si usor (pana la 1,5 tone) adancimea fundatiei va fi de 10-15 cm.
Fundatia se compacteaza pana la obtinerea unui strat de grosime corespunzatoare.

 



Nivelarea fina a fundatiei
Suprafata fundatiei compactate se va nivela cu bolobocul sau cu dreptarul de aluminiu.
Pe fundatie se aplica un strat de 1-1,5 cm de nisip care se niveleaza cat mai bine posibil.
Intotdeauna vom nivela doar o suprafata in care sa putem ajunge cu usurinta pentru asezarea pavajului.




Montaj - randuri de inceput
Montajul se incepe intotdeauna cu randurile laterale. Se va acorda mare atentie unghiurilor drepte si liniilor paralele.
La montarea caramizilor de pavaj din klinker se lasa rosturi de 2-4 mm.



 




Montaj - caramizi interioare
Pavajul interior se aseaza in continuarea randurilor laterale, folosind o sfoara pentru a obtine liniaritate perfecta.








Rostuire
Pavajul klinker se rostuieste cu nisip.
Nisipul se matura in rosturi, eventual se poate umezi pentru o mai buna asezare in spatiul dintre caramizi.
Procedeul se repeta pana la umplerea rosturilor.

In final, nisipul in exces se curata prin maturarea suprafetei.

 



Compactare - finalizare
Pavajul klinker se compacteaza cu placa vibranta.
Dupa vibrare, este necesara de obicei umplerea din nou a rosturilor.
In momentul in care nu mai intra nisip in rosturi, pavarea este finalizata.




 

 


Caramizile klinker se delimiteaza cu bordura care impiedica deplasarea si asigura stabilitatea pavajului.

Bordura se realizeaza de obicei din aceleasi caramizi ca si pavajul. Acestea se fixeaza pe pat de beton, dupa care in partea exterioara se umple la nivel cu pamant.

Pentru delimitare se pot folosi si piese cu forme speciale. Aceste piese faciliteaza o inchidere mai precisa a pavajului, in special in cazul montarii caramizilor pe diagonala sau model "bradut", margini curbate, etc.