Executia zidariei aparente din caramida klinker

identic si pentru caramida antichizata

Generalitati

Proiectarea fatadei de zidarie aparenta cunostinte temeinice, iar executia multa atentie.
La proiectare trebuie avute in vedere aspectele de rezistenta a structurii si de estetica a fatadei. Pentru obtinerea unei fatade deosebite faza de proiectare trebuie executata in cele mai mici detalii.
In faza de executie trebuie sa se lucreze cu atentie, iar materialele folosite sa fie de buna calitate.

Tipuri de zidarie

Zidaria aparenta se executa dupa terminarea structurii de rezistenta a cladirii pentru ca trebuie ancorata de aceasta structura.
Exista trei moduri de executie a zidariei aparente:
     1. Zidarie aparenta lipita de zidul de rezistenta (zidarie fara ventilatie) – nu e recomandata deoarece eventualele denivelari ale zidului portant nu pot fi corectare si de asemenea pentru ca murdaria din peretele portant poate ajunge pana la exteriorul zidului aparent
     2. Zidarie aparenta ventilata fara termoizolatie – se executa in cazul in care peretii portanti au o izolatie termica buna.
     3. Zidarie aparenta ventilata aplicata peste izolatia termica – se foloseste in cazul cladirilor cu structura metalica sau cladiri din caramida cu proprietati termoizolante slabe.

Materiale necesare

Pentru zidirea caramizilor si pentru rosturi se va folosi mortar klinker. In mod uzual acesta e disponibil in doua nuante de gri, dar poate fi comandat si colorat (rosu, bej,galben). In nici un caz nu se va folosi mortarul care contine var si nici nu se va prepara empiric mortar la locul lucrarii pentru ca astfel apare pericolul inflorescentelor ulterioare pe fatada.
Zidul aparent va fi ancorat de zidul portant cu tije din material necoroziv (otel inoxidabil). De asemenea deasupra deschiderilor se vor folosi suporti din materiale necorozive. Acesti suporti trebuie sa suporte incarcarile statice date de zidul aparent. Putem sa livram la comanda si acesti suporti.

Pregatirea

Inainte de a incepe zidul aparent trebuie trasat nivelul si daca e necesar se vor monta consolele suport. De obicei se zidesc cateva randuri la colturi dupa care se va executa primul rand in intregime.

Executia efectiva a zidariei

Se amesteca mortarul cu apa in cantitatea prescrisa dupa care se intinde mortarul peste randul anterior de caramida. Trebuie pastrata aceeasi grosime a mortarului peste tot. Dupa aceea se aplica mortar pe capatul unei caramizi care apoi se aseaza in zid. Mortarul in surplus se indeparteaza cu mistria. Se va lucra cu mare grija pentru a nu murdarii suprafata vizibila a zidului. Liniaritatea randurilor se va pastra folosind sfoara de nivel. Nu se vor folosi nici un fel de distantiere in cazul caramizilor antichizate.
Rostuirea se va executa cu fierul de rostuit imediat ce mortarul incepe sa se intareasca (foarte mare atentie!!!!). In timpul etapei de rostuire se va da forma definitiva rosturilor.
Rosturile au foarte mare importanta pentru aspectul fatadei. De aceea va recomandam ca in prealabil sa rostuiti in mod diferit cateva suprafete si doar dupa aceea sa decideti ce model de rost doriti sa alegeti. In cazul caramizii antichizate se potrivesc rosturile mai putin regulate care urmaresc forma neregulata a caramizii si au suprafata mai rugoasa.

Curatarea suprafetei zidului

Daca zidaria s-a executat cu atentie fatada va fi foarte putin patata cu mortar.
Mortarul curs nu se va curata imediat ci vom astepta sa se usuce si apoi se va indeparta cu grija. Nu vom folosi perii foarte dure (ca de exemplu peria de sarma) pentru a nu distruge si fata caramizii.