Ultimele articole

  • Piramida - monumentul din caramida
    Monumentul de la granita dintr Franta si Spania
  • Mi-am facut perete din caramida
    Caramida impreuna cu un strop de informare si harnicie au schimbat atmosfera unei incaperi
  • De ce folosim caramizile pentru fatade?
    Caramizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorita calitatilor ce nu pot fi reproduse de un alt material
  • Little Brick Studio
    MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
  • Pereti de caramida in amenajarile interioare
    Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
  • Caramida in baie
    Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
  • Dinamism si caramida
    Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
  • Caramida in arhitectura organica
    Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
  • Campusul universitar Uilenstede
    Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
  • Bastionul Maria Therezia
    Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.

Mi-am facut perete din caramida

In urma cu cativa ani m-am hotarat sa plachez cu caramida un perete de la parterul casei. Am ales un model din gama de caramida aparenta antichizata pentru ca e produsa din argila iar aspectul e chiar cel de caramida veche. Am decis sa plachez doar un perete pentru a nu incarca excesiv incaperii.

M-am hotarat sa montez eu caramida, fara a apela la vreun mester. Am cautat informatii despre montaj, mi-am pregatit ustensilele si materialele si am trecut la treaba.
Inceputul a fost mai lent. Mi-a luat destul de mult aplicarea primului rand de sus si apoi montarea ”stalpisorilor” (asa am inteles ca le zic mesterii) pe margini.


Am intrat apoi in rutina aplicarii rand cu rand, de sus in jos. Pentru ghidaj, la fiecare rand am fixat sfoara de zugrav pe caramizile corespunzatoare de la extremitati. N-am folosit distantiere intre caramizi pentru ca am vrut rosturi mai mari si mi-am dorit ca peretele sa arate ca si cum ar fi fost zidit din caramida. Mi-a fost de mare ajutor adezivul folosit (Ardex X7G),  fiind un adeziv flexibil si tixotropic care nu permite ”curgerea” caramizilor dupa ce au fost fixate pe perete.


Placarea intregului perete mi-a luat cateva zile datorita lipsei de antrenament si a faptului ca nu am alocat intreaga zi acestui lucru.

Pentru rosturi am folosit mortar de rostuit de la Weber . L-am preparat semiuscat si l-am introdus in rosturi cu fierul de rostuit/mistria de rostuit. Dupa ce am umplut rosturile le-am netezit cu acelasi fier de rostuit. Am lasat sa se usuce mortarul si in ziua urmatoare am curatat cu o perie mortarul in exces si cel care a mai ajuns pe fetele caramizilor.
Dupa finalizarea rostuirii aproape ca m-am simtit un pic mester. Am fost tare mandru de ce am realizat. Sotia mea a fost (si inca este) bucuroasa de pata de culoare a acestui perete, ba ma mai si lauda in fata musafirilor care ne trec pragul si care remarca admirativ peretele nostru.
Pana la urma, cu rabdare si perseverenta, alegand materiale de calitate, chiar putem face cu mainile noastre lucruri frumoase de care sa ne bucuram multa vreme.
”mesterul” Dan

Ultimele articole