Ultimele articole

Executia zidariei aparente din caramida klinker

identic si pentru caramida antichizata

Generalitati

Proiectarea fatadei de zidarie aparenta cunostinte temeinice, iar executia multa atentie.
La proiectare trebuie avute in vedere aspectele de rezistenta a structurii si de estetica a fatadei. Pentru obtinerea unei fatade deosebite faza de proiectare trebuie executata in cele mai mici detalii.
In faza de executie trebuie sa se lucreze cu atentie, iar materialele folosite sa fie de buna calitate.

Tipuri de zidarie

Zidaria aparenta se executa dupa terminarea structurii de rezistenta a cladirii pentru ca trebuie ancorata de aceasta structura.
Exista trei moduri de executie a zidariei aparente:
     1. Zidarie aparenta lipita de zidul de rezistenta (zidarie fara ventilatie) – nu e recomandata deoarece eventualele denivelari ale zidului portant nu pot fi corectare si de asemenea pentru ca murdaria din peretele portant poate ajunge pana la exteriorul zidului aparent
     2. Zidarie aparenta ventilata fara termoizolatie – se executa in cazul in care peretii portanti au o izolatie termica buna.
     3. Zidarie aparenta ventilata aplicata peste izolatia termica – se foloseste in cazul cladirilor cu structura metalica sau cladiri din caramida cu proprietati termoizolante slabe.

Materiale necesare

Pentru zidirea caramizilor si pentru rosturi se va folosi mortar klinker. In mod uzual acesta e disponibil in doua nuante de gri, dar poate fi comandat si colorat (rosu, bej,galben). In nici un caz nu se va folosi mortarul care contine var si nici nu se va prepara empiric mortar la locul lucrarii pentru ca astfel apare pericolul inflorescentelor ulterioare pe fatada.
Zidul aparent va fi ancorat de zidul portant cu tije din material necoroziv (otel inoxidabil). De asemenea deasupra deschiderilor se vor folosi suporti din materiale necorozive. Acesti suporti trebuie sa suporte incarcarile statice date de zidul aparent. Putem sa livram la comanda si acesti suporti.

Pregatirea

Inainte de a incepe zidul aparent trebuie trasat nivelul si daca e necesar se vor monta consolele suport. De obicei se zidesc cateva randuri la colturi dupa care se va executa primul rand in intregime.

Executia efectiva a zidariei

Se amesteca mortarul cu apa in cantitatea prescrisa dupa care se intinde mortarul peste randul anterior de caramida. Trebuie pastrata aceeasi grosime a mortarului peste tot. Dupa aceea se aplica mortar pe capatul unei caramizi care apoi se aseaza in zid. Mortarul in surplus se indeparteaza cu mistria. Se va lucra cu mare grija pentru a nu murdarii suprafata vizibila a zidului. Liniaritatea randurilor se va pastra folosind sfoara de nivel. Nu se vor folosi nici un fel de distantiere in cazul caramizilor antichizate.
Rostuirea se va executa cu fierul de rostuit imediat ce mortarul incepe sa se intareasca (foarte mare atentie!!!!). In timpul etapei de rostuire se va da forma definitiva rosturilor.
Rosturile au foarte mare importanta pentru aspectul fatadei. De aceea va recomandam ca in prealabil sa rostuiti in mod diferit cateva suprafete si doar dupa aceea sa decideti ce model de rost doriti sa alegeti. In cazul caramizii antichizate se potrivesc rosturile mai putin regulate care urmaresc forma neregulata a caramizii si au suprafata mai rugoasa.

Curatarea suprafetei zidului

Daca zidaria s-a executat cu atentie fatada va fi foarte putin patata cu mortar.
Mortarul curs nu se va curata imediat ci vom astepta sa se usuce si apoi se va indeparta cu grija. Nu vom folosi perii foarte dure (ca de exemplu peria de sarma) pentru a nu distruge si fata caramizii.

Ultimele articole

  • Piramida - monumentul din caramida
    Monumentul de la granita dintr Franta si Spania
  • Mi-am facut perete din caramida
    Caramida impreuna cu un strop de informare si harnicie au schimbat atmosfera unei incaperi
  • De ce folosim caramizile pentru fatade?
    Caramizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorita calitatilor ce nu pot fi reproduse de un alt material
  • Little Brick Studio
    MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
  • Pereti de caramida in amenajarile interioare
    Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
  • Caramida in baie
    Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
  • Mobilier din caramida
    Cand vine vorba despre design de mobilier, cei mai multi proprietari prefera ca mobila lor sa fie functionala si comfortabila
  • Dinamism si caramida
    Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
  • Caramida in arhitectura organica
    Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
  • Campusul universitar Uilenstede
    Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
  • Ford Explorer din caramizi LEGO
    Compania Ford a finalizat toamna trecuta o varianta artistica a modelului Explorer realizat din caramizi Lego.
  • Porti - realizat de Romain Lagrange
    Porti - este varianta din pluta si lemn a jocului de crichet ce poate fi practicata in interior.
  • Bastionul Maria Therezia
    Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.
  • Afisier din dopuri de pluta
    Arata-ti dragostea intr-un mod practic si la indemana! Iata ce va sugeram in spiritul sezonului: un afisier din dopuri de pluta in forma de inima!
  • Peter Lange
    Peter Lange este unul din pionierii artei ceramicii si olaritului din Noua Zeelanda, numele lui fiind sinonim cu impunerea olaritului ca forma de arta in Noua Zeelanda. Are in spate o cariera de peste 30 ani plina de realizari si de inovatii.
  • Candice Olson despre pluta
    Nascuta in 1964 in Canada, mama a doi baieti, Candice Olson, si-a dobandit statutul de designer de interior pe durata a 17 ani de activitate in domeniu.
  • Pavaj klinker
    Caramida de pavaj klinker este adecvata pentru alei, trotuare, drumuri, terase exterioare.
  • Zeitlos: expresionism contemporan din caramida
    Zidaria veche, netencuita se bucura de o apreciere deosebita in ultima vreme.
  • Un designer indragostit de pluta
    Daniel Michalik este un designer din Brooklyn care si-a directionat preocuparile catre cercetarea si dezvoltarea folosirii materialelor neconventionale si neutilizate la potentialul lor.
  • Martisorul ce aduce primavara