Pluta, decorativa si ecologica
Cunoscuta mai mult ca materie prima pentru fabricarea dopurilor si mai putin ca material destinat decoratiunilor interioare, pluta poate fi o varianta demna de luat in seama: ecologica, durabila, usor de intretinut si relativ ieftina.
Banala pluta, cea din care sunt facute dopurile sticlelor de vin, parcurge un drum lung inainte de a ajunge, impreuna cu sticla, pe mesele noastre. Ea este obtinuta din scoarta stejarului de pluta, un copac care creste in anumite zone ale globului (Portugalia, Spania, Maroc). O data la 9-10 ani, scoarta copacului este curatata si prelucrata pana la obtinerea plutei. Prin acest proces, nici copacul, nici habitatul lui natural nu sunt deteriorate in niciun fel. Odata curatat, stejarul de pluta incepe din nou sa produca scoarta, care in 9-10 ani va fi gata de o noua recoltare. Se poate spune astfel ca pluta este un material natural, regenerabil si 100% ecologic, pentru ca producerea ei nu afecteaza mediul.
Din scoarta steajarilor de pluta se fabrica in primul rand dopurile, iar deseurile rezultate in urma procesului de fabricatie sunt stranse si transformate in placi subtiri pentru acoperirea peretilor, in tapet si parchet. Deci toate aceste materiale sunt obtinute prin reciclarea deseurilor. Ceva mai "verde" de atat nici ca se putea.
Pluta se poate folosi pentru a acoperi peretii sau pardoseala. Exista placi mici, care se lipesc pe perete, exista placi mari, foarte subtiri care se gasesc la rola si se aplica exact ca un tapet, dar exista si solutii pentru pardoseala, tot din pluta: placi, parchet.
Pluta este ecologica, regenerabila, reciclabila. Dar calitatile ei nu se opresc aici. Calcand pe o pardoseala din pluta, primul lucru pe care il observi este moliciunea ei. Pluta nu este dura precum parchetul, dar nici la fel de moale ca mocheta. Structura unei placi este alcatuita din milioane de pungute minuscule, pline cu aer. De aceea, este moale si maleabila. Aceste pungute de aer nu sunt distruse de presiunea puternica exercitata asupra lor, motiv pentru care, pardoseala din pluta nu se deformeaza sub piciorul unei mese sau al unui dulap greu. Dupa indepartarea presiunii, placa de pluta va reveni la forma initiala. In schimb, pluta are dezavantajul ca se zgarie usor. Daca tarasti un obiect greu pe suprafata ei, este posibil sa ramana urme. Unii producatori ofera placi de pluta tratate cu o substanta anti-zgariere, asa incat pardoseala sa devina mai rezistenta.
Pluta este foarte rezistenta la contactul cu apa si alte lichide. Lichidul nu patrunde in interiorul placii, deci nu lasa pete, iar placile se pot folosi fara retineri in baie si bucatarie.
Pungutele cu aer de care vorbeam fac din pluta unul din cele mai bune materiale pentru izolatii termice. Nici frigul, nici caldura nu pot trece de aceasta bariera. Iar podelele din pluta vor fi mereu mai calde decat gresia, PVC-ul si chiar parchetul. Pe langa izolarea termica, pluta ofera si o foarte buna izolare fonica. 2,5 cm de pluta contin 200 milioane de pungute cu aer, ceea ce formeaza o veritabila "perna de aer" in calea sunetului, absorbind vibratiile si impactul direct. Nu e de mirare ca pluta e atat de folosita in studiourile de inregistrare.
Ca si cum toate astea n-ar fi de ajuns, pluta este rezistenta la foc si contine o ceara naturala numita suberina, care alunga bacteriile, mucegaiul, acarienii si chiar insectele. Este materialul perfect pentru cei care sufera de alergii: alunga bacteriile, dar e moale si cald. Aceaasi substanta, suberina, impiedica pluta sa mucegaiasca, chiar daca sta mult timp sub apa.
Atat peretii, cat si pardoseala din pluta se curata prin aspirare sau prin stergere cu o carpa umeda, insa produsul pentru curatat trebuie ales cu grija. Un sapun pentru maini, cu pH echilibrat este perfect. Trebuie evitate substantele abrazive sau cele pe baza de amoniac.
Pluta este pe cat de rezistenta si ecologica, pe atat de frumoasa. Se poate vopsi in multe culori, dar isi pierde naturaletea si simplitatea. Culoarea naturala, maro deschis, este una neutra, care iti lasa o mare libertate cand vine vorba sa alegi mobila sau textilele. Se potriveste in interioare rustice, moderne, minimaliste, orientale, in bai, bucatarii, dormitoare, in camera copiilor.
Sursa: www.flu.ro
Ultimele articole
- Porti - realizat de Romain LagrangePorti - este varianta din pluta si lemn a jocului de crichet ce poate fi practicata in interior.
- Afisier din dopuri de plutaArata-ti dragostea intr-un mod practic si la indemana! Iata ce va sugeram in spiritul sezonului: un afisier din dopuri de pluta in forma de inima!
- Candice Olson despre plutaNascuta in 1964 in Canada, mama a doi baieti, Candice Olson, si-a dobandit statutul de designer de interior pe durata a 17 ani de activitate in domeniu.
- Un designer indragostit de plutaDaniel Michalik este un designer din Brooklyn care si-a directionat preocuparile catre cercetarea si dezvoltarea folosirii materialelor neconventionale si neutilizate la potentialul lor.
- Martisorul ce aduce primavara
- Pardosea de pluta in Sagrada Familia
- Pregatiti-va de sarbatori !
- Pentru vinoteca dumneavoastra...
- Chiuveta de pluta
- Mobilier din pluta
- Dopuri de pluta pentru decorarea peretilor
- Pluta expandata - aplicatii industriale
- Pluta - gata de decolare
- E din pluta, dar ce sa fie?
- Aveda Fredric's Institute Indianapolis
- Deschiderea celei mai vechi sampanii Perrier Jouet
- Ce este pluta?
- Pluta, decorativa si ecologica
- Pardosea de pluta in bucatarie